Moštárna
Moštujeme pro veřejnost
Chcete si u nás udělat mošt ze svých vlastních jablíček? Není problém! Neváhejte a přijďte! Ze svého vlastního ovoce je mošt přece nejchutnější!
Mošty pro vás zabalíme do sáčků Bag in Box.
Ceník moštování 2018
Sáček Bag in Box 5l ........................ 79 Kč
Celková cena za pasterizovaný sáček zahrnuje mytí, drcení, lisování, pasterování, balení a likvidaci výlisků.
K sáčkům doporučujeme dokoupit také kartonové krabice, které slouží ke správnému stáčení moštu a tím zamezení vniknutí vzduchu a zkažení šťávy. Je možné krabice použít opakovaně, není nutné koupit ke každému sáčku.
Krabice 5l ............ 20 Kč
V případě, že si přejete pouze vylisovat jablka, platí cena 3 Kč / kg
Jak probíhá moštování?
Po telefonické domluvě přiveze zákazník ve smluvený
čas své ovoce do moštárny.
Zpravidla následující den bude ovoce
vylisováno.
Zákazníka poté telefonicky nebo formou sms upozorněníme, že
si může hotový mošt vyzvednout.
Mošty skladujte v suchu a temnu. Minimální trvanlivost je 8 měsíců.
Víte jak se u nás mošty vyrábějí?
Výroba moštů v naší moštárně probíhá na moderních nerezových strojích.
Celý proces se skládá z těchto fází:
Příjem
Ovoce
je přijímáno od zákazníků v bedýnkách nebo pytlích. V případě potřeby je nevyhovující ovoce při sypání do myčky
vytříděno a hnilé ovoce odebráno.
Mytí
Mytí ovoce se uskutečňuje v nerezovém zásobníku, kde je umyto ve vodní lázni s protiproudým vířením,
které zajišťuje intenzivnější mytí
. Nevyhovující ovoce je vytříděno. Odtud je ovoce vedeno
dopravníkem do drtiče,
přičemž je cestou oplachováno vodou tryskami .
Drcení
Drcení probíhá přes nerezový drtič s výměnnými síty, které určují hrubost nadrcení.. Z drtiče padá drť do zásobníku pásového lisu.
Lisování
Ze zásobníku lisu je drť vedena k lisu, který zajišťuje kontinuální provoz. Drť je lisována mezi válci a perforovaným pásem, ze kterého vytéká mošt do přečerpávací nádrže odkud je čerpán do nerezových zásobníků, kde postupně sedimentuje a může být odkalován.
Pasterizace
Z nerezových nádrží je mošt čerpán do výkonného průtokového pasterizátoru.
Výhodou je přesná regulace teploty pomocí
digitálních regulátorů a servo-ventilů řídících průtok a teplotu pasterizace.
Teplota pasterizace je
zpravidla nastavena na teplotu 80 °C, čímž je zaručena šetrná konzervace moštu se zachováním důležitých látek a vitamínů a likvidace patogenů.
Balení (bag in box)
Z pasterizátoru je mošt přiváděn do plničky obalů Bag in Box. Poté je mošt přirozeně zchlazen v perforovaných bedýnkách a uložen do skladu. Po zchlazení je předán zákazníkovi, který si jej vyzvedne ve smluvený čas.